UYKU SAĞLIĞINDA YATAK ODASI DEKORASYONUNUN ÖNEMİ
9.12.2020
UYKU SAĞLIĞINDA YATAK ODASI DEKORASYONUNUN ÖNEMİ
Hepimizin bildiği bir gerçek: Güne iyi bir uyku çekerek başlarsanız eğer o günden çok daha fazla verim alırsınız. Yatak odaları, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu uykuyu sağlamada önemli bir rol oynar. Bununla birlikte sadece uyku amaçlı kullanılan bir odadan daha fazlasıdır. Bir yatak odası aynı zamanda giysi odası veya çalışma odası işlevi görebilir. Modern daireler giderek küçüldüğünden ne yazık ki sınırlı sayıdaki odalar çok amaçlı kullanılmak durumunda. Yine de her şeyden önce yatak odasının uyku için bir sığınak vazifesi gördüğünü unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla yatak odası dekorasyonu rahatlığı ve huzuru ön planda tutacak şekilde düzenlenmeli.
Eğer kaliteli bir uyku alamıyorsanız, yatak odanızın düzenine göz atarak çözüm arayabilirsiniz. Zira uyku eksikliği sadece halsizlik ve göz altı halkalarına neden olmaz. Araştırmalar uykusuzluk çeken insanın bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini, kilo almasına neden olabileceğini ve psikolojisinin olumsuz yönde etkilendiğini gösteriyor. İş, eğitim ve diğer zorunluluklar nedeniyle belki gün içinde uykuya daha fazla zaman ayıramazsınız ancak sağlıklı bir gece uykusu alma şansınızı arttırmak mümkün. Beynimiz uyku saati geldiğinde, çevremize cevap vermek için zorlanır. Bunu düşündüğünüzde, sizi strese sokan bir odada rahatlamak ve gevşemek için bedeninizin mücadele etmesi mantıklıdır.
İlk olarak doğru perde seçimi!
Kaliteli bir uyku için yatak odanızdaki perdeleri doğru seçtiğinizden emin olmalısınız. Peki, yatak odasında nasıl perde kullanmalısınız? Öncelikle perdelerinizin yeteri kadar kalın olması gerektiğini bilmelisiniz. Aksi takdirde dışarıdan içeriye daha çok ışık ya da hava girecektir. Bu da doğal olarak uyumanızı zorlaştıracaktır. Uzun lafın kısası; koyu renkli ve kalın kumaşlı olan perdelerle çok daha rahat uyursunuz. Böylece güne çok daha dinç başlarsınız. Son olarak; sabah gün ışığını görebilmeniz için perdenizi hafif aralık bırakmanızı tavsiye ettiğimi de hatırlatmak isteriz.
Uyku kalitesini belirleyen en önemli unsurlar karmaşadan uzak bir mekan ve doğru konumlandırılmış aydınlatmadır. Dolayısıyla kaliteli bir uyku için bulunduğunuz odanın dekorasyonunu olabildiğince sade tutmanız ve göz yorucu detaylardan kaçınmanız gerekir. Bunun için de odanın en can alıcı dekoratif unsurlarından biri olan perdelerin seçiminde önceliği sade olanlara vermek, göz yoran fazla desenli modellerden uzak durmanız doğru bir tercihtir. Aynı zamanda seçilecek perdenin diğer eşyalar ile bütünlük içinde olması, ruh haliniz üzerinde olumlu bir etki yaratarak enerjinizi yükseltecektir.
Yatağın Kalitesine ve Size Ne Kadar Uygun Olduğuna Dikkat Edin!
Yatağınızın yeteri kadar rahat olduğundan emin misiniz? Ya da miadının dolup dolmadığından! Sonuçta; doğru yatak seçimi kaliteli uykunun olmazsa olmazları arasındadır. İşte bu nedenle; kullandığınız yatağın özelliklerine dikkat etmelisiniz. Mesela; kaç senedir aynı yatağı kullanıyorsunuz? Bir yatağın kullanım süresinin 10 yılı geçmemesi gerektiğini biliyor musunuz? Ya da kullandığınız yatağın sizin için yeterince rahat olduğundan emin misiniz? Acaba çok mu yumuşak bir yatağınız var? Veya fazla sert olduğu için mi rahatsız uykularla baş etmeye çalışıyorsunuz? İşte bu sorulara cevap vermelisiniz. Gerekiyorsa yatağınızı değiştirmelisiniz. Bu sayede rahat uykuya olan özleminizi giderebilirsiniz.
Yatak odanızda sıcak ve loş aydınlatmalar tercih edin!
Aydınlatma, uykuya hazırlanma rutinini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Çünkü beyniniz ışığın türüne göre vücut saatinizi ayarlar. Bu nedenle doğru ışıklandırma ile zihnen uyku moduna girmeniz çok daha hızlanır. Örneğin parlak beyaz ve mavi renkli ışıklar, beyninize gündüz olduğunu söyler ve uykuya dalmanız zorlaşır. Öte yandan alçak, sıcak ışıklar ise sizi gevşeterek uykuya hazır hale getirir. Bu bilgiden yola çıkarak yatak odanızdaki parlak ampulleri, tercihen kısılabilen lambalarla değiştirin. Mümkünse bir başucu ya da okuma lambası kullanın. Böylece yatağa geçmeden önce ana lambaları söndürüp uyku moduna girebilirsiniz.